Tekst og bilder: Ann Kristin Andreassen, Karmøynytt
Til Åkra med en hyllest til havet Han er ikke en typisk marinemaler, kunstner Svein M. Johannesen. Men når han stiller ut bildene sine under Fiskeridagene i Åkrehamn, tar han med seg rundt 20 malerier inspirert av havet.

Havet er temaet i utstillingen han tar med seg til Åkra, et tema som egentlig er ganske fremmed for han. Til vanlig maler han mest bilder inspirert av myr- og skoglandskap.

– Jeg liker meg bedre i innlandet, så det jeg maler nå er litt utypisk meg. Jeg har jo laget en del bilder med sjø og speiling, men jeg har ikke malt så mange bilder med opprørte bølger, forteller han.

Kunstneren er opprinnelig fra Skudeneshavn, men bor i Kopervik hvor han har bodd i 40 år. Han debuterte som kunstner i 1979 hos Vegard Vandvik som drev Galleri Haugtussa i Haugesund.

– Kunstner-delen våknet da jeg var i 17-18-årsalderen, men jeg var faktisk 30 år da jeg debuterte, så det var litt sent. Jeg hadde jo tegnet og malt en del før det. Interessen startet allerede da jeg klarte å holde en blyant. Jeg startet etter hvert på tegneskole og så på reklametegning. Etter det har jeg tatt teknisk tegning. I mange år jobbet jeg som reklamemann og dekoratør for Haugesund samvirkelag. Hoved-yrket mitt har vært platearbeid og sveiser, sier han og fortsetter:

– De siste årene har jeg ikke stilt ut så ofte. Jeg er med på noen faste utstillinger som Haugesund Billedgalleri sin juleutstilling og Karmøyutstillingen. Ellers konsentrerer jeg meg hovedsakelig mot Skudeneshavn og pleier å stille ut under Skudefestivalen. I år klaffet det ikke.

– Kler plassen

Da åpnet muligheten for å stille ut under Fiskeridagene seg. Utstillingen hans «En hyllest til havet» skal stilles ut på radiohuset på Åkra.

– Hvis det hadde vært en helt annen type bilder, så hadde jeg ikke tatt kontakt med Fiskeridagene, men jeg føler bildene kler plassen. Radiohuset er også en kjempeplass. Når du står inne og ser ut, så ser du ingenting annet enn havet, forteller han.

– Hvordan er forholdet ditt til havet?

– Jeg er jo vokst opp fire meter fra havet og har alltid hatt en relasjon til havet. Jeg er ikke en båtferie-type, men havet har alltid vært hos meg.

Mange av motivene er også fra dette området. Johannesen håper at åkrabuen kjenner sin besøkelsestid under fesivalen.

– Jeg er alltid spent på om det kommer folk. Salg er ikke det viktigste for meg, men det at folk kommer og gir respons er viktig for meg. Jeg er interessert i å møte folk og diskutere kunst. Som maler er det også viktig å teste det litt ut på publikum. Når andre sine øyne fokuserer på tingene dine, så får du et annet perspektiv på det selv også. Ofte er det negativt. Du oppdager ting du kanskje har slurvet litt med.

– Jeg satt nettopp og tittet på det ene bildet fra Skudeneshavn. Hva i all verden er det jeg har gjort her? tenkte jeg. Der var det noe grumsete og udefinert. Selv om det er abstrakt kunst så må det være definert. I et fag som dette lærer du hele tiden. Du kan ikke legge det fra deg og si at du er ferdig utlært.

Kritiserte maleriene

– Hvordan er nervene når du stiller ut bilder?

– Det er ikke skummelt. De første gangene jeg stilte ut på Haugtussa var jeg veldig nervøs. Dette var på begynnelsen av 80-tallet, og Haugesund-publikummet var proffe. De hadde peiling og kom inn og kjøpte bilder, men noen kritiserte også maleriene.

På den tiden lagde han akvareller med tusjtegning, noe han jobbet med i mange år frem til han skadet begge håndleddene sine. Etter dette gikk han over til oljemaling.

– Jeg fortsatte litt med akvarell, men begynte med olje i begynnelsen av 80-tallet. Det var en helt annen teknikk hvor du kunne viske ut og komme tilbake til ting. Du kunne jobbe mer langsiktig og i korte intervaller. Det er en litt gammeldags teknikk, men jeg liker oljen og mediet. Så jeg kommer nok til å fortsette med det.

About the author